Abureli on-line Cum sunt un tip care trebuie sa se exprime, oricum si oricand, numai s-o comita, mare bucurie cu netul si blogul...pot povesti despre mine si bolunzii din jurul meu.

Romanitatea cuceritorilor Daciei
     media: 5.00 din 4 voturi

Cat de romani erau legionarii din Gemina 13, legiunea principala si colonizatoare a Daciei?
Pai sa-l citam p-un erudit al domeniului, patriot infocat, C.C.Giurescu, Istoria Romanilor, I, 1942, p.130:

Britani din Anglia de azi, Asturi si Lusitanieni din peninsula Iberica, Bosporeni din nordul Marii Negre, Antiocheni din regiunile Antiochiei, Ubi de la Rin , din partile Coloniei, Batavi de la gurile acestui fluviu, Gali din Galia, Reti din partile Austriei si Germaniei sudice de azi, Comageni din Siria, pana si Numizi si Mauri din nordul Africii ( ).

Romani, de romani, ce legiunea lor!

Tag-uri Technorati: , , , , , , , , , ,Comentarii

si ce treaba are asta cu romanizarea daciei?

e foarte probabil ca pe langa populatia indigena sa fi aparut si alte populatii. nu iti pot da acum titlul lucrarii, dar ceva istoric a inaintat ipoteza ca dupa cucerire in dacia a avut loc o goana dupa aur similara cu cea din america. si avea si dovezi pentru asta.

eu unul presupun ca romanizarea tinea mai mult de limba folosita in administratie si armata, precum si posibil in alte activitati
de florin in data de 2010-11-26 15:59
Are treabă cu mitul că romanii ăia care au cucerit Dacia erau italieni de la Roma. În rest ai dreptate, și citisem și eu despre gold rush-ul din Dacia, da nu mai țin minte unde, și mi se pare o explicație plauzibilă pentru latinizarea rapidă a Daciei.
de Bezbojnicul in data de 2010-11-26 17:59
Dacii, geții, carpii, vorbeau o limbă prelatină a cărei origine era comună cu latina.
de Manfred Man Earth Band in data de 2010-11-26 23:10
@Manfred

Vorbeau o limba indo-europeana, probabil dintr-o subgrupa din care a supravietuit pana astazi doar albaneza. Latina este tot indo-europeana dar din subgrupa italica (sub-subgrupa romanica)
de Bezbojnicul in data de 2010-11-27 11:08
La ADN romanii si irlandezii, probabil de la legiunile colonizatoare, sunt popoarele europene cu ce-a mai puternica infuzie de sange semit! :D
de tizul in data de 2010-11-28 12:10
@ tizul

Irlanda n-a facut niciodata parte din Imp. Roman.

Poate te gandesti la Tara Galilor?
de Bezbojnicul in data de 2010-11-29 12:10
Ai dreptate, dar de unde sangele semit?!? Ca nici vre-un loc preferat de evrei sau arabi n-a fost, mai ales ca sunt religiosi, sau cel putin erau...?!? :-?
de tizul in data de 2010-11-29 12:55
Aici semit cred că inseamnă orice supus roman din Siria, Iudeea, Arabia. Când se înscriau în armată erau trimiși la dracu-n praznic în celălalt colț al imperiului. Oricum, unde ai citit chestia cu asta. Ai un link ceva?
de Bezbojnicul in data de 2010-11-29 19:10
Un articol de ziar, cu trimitere catre un site, nu mai tin minte unde si mi-e lene sa scormonesc netul! :D
de tizul in data de 2010-11-30 13:29


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare