Abureli on-line Cum sunt un tip care trebuie sa se exprime, oricum si oricand, numai s-o comita, mare bucurie cu netul si blogul...pot povesti despre mine si bolunzii din jurul meu.

Patriotismul patriotic
     media: 5.00 din 3 voturi

Moshe imi da tema de casa: Cum definim patriotismul?

Pai, ca omu' am inceput cu DEX-ul, sa fiu sigur ca nu ma-nsel:

PATRIOTÍSM s. n. Sentiment de dragoste și devotament fată de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei. [Pr.: -tri-o-] – Din fr. patriotisme.

PÁTRIE, patrii, s. f. 1. Mediu politic, social și cultural în care își desfășoară viața și lupta fiecare popor; teritoriu locuit de un popor; țară în care s-a născut cineva și al cărei cetățean este.

POPÓR, popoare, s. n. 1. Formă istorică de comunitate umană, superioară tribului și anterioară națiunii, ai cărei membri locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limbă și au aceeași tradiție culturală. 2. Totalitatea locuitorilor unei țări, populația unei țări; cetățenii unui stat; națiune, neam, norod.

NAȚIÚNE, națiuni, s. f. Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune. [Pr.: -ți-u-] [Var.: (înv.) náție s. f.] – Din lat. natio, -onis, it. nazione, fr. nation, rus. națiia.

Sursa: DEX '98


Daca ne uitam la definitii, tiganii, maghiarii, secuii, sasii, etc- intr-un cuvant conlocuitorii- sunt najpa la cultura, limba, origini, etc, deci astia toti nu ie patrioti ca n-are cum!

Boon!
Ramanem noi, romanii-verzi.
Si care-s aia?!?
Fa o intrebare in Ardeal, Banat, Oltenia, Dobrogea, Moldova despre mitici, prazari, sarme, etc si sa vezi ce raspunsuri primesti- aia nu-s romani, ca-s corciti cu- tigani, rusi, unguri, sarbi, bulgari, turci, etc!!!
Si care-s alea valori nationale- ca iara, daca faci intrebarea pe zone, clase sociale, etc vei afla ca fiecare crede altceva- Guta sau Hrusca, Logan sau caruta, Pepsi ori Cico, Tebea sau Bucuresti, Zelea-Codreanu ori Antonescu, Coposu sau Iliescu, ortodox ori greco-catolic...

Asa ca patriotismul e ceva ce devine dupe persoana si interesul ei. Patriotismul Basescului, al lui Marko Bela ori Victor Ponta nu se pupa intre ele, cum nu se pupa cu al omului de rand, care om de rand... devine dupe situatiune, ca patriotic ar fi sa renunti la pensie, somaj, alocatie, ori sa-ti dublezi singur impozitu', ca tara e la ananghie si se impumuta la FMI...
Trag concluzia ca patriotismul este acel sentiment de nedefinit si imposibil de masurat. Parerea mea!

Tag-uri Technorati: , , ,Comentarii

"Daca ne uitam la definitii, tiganii, maghiarii, secuii, sasii, etc- intr-un cuvant conlocuitorii- sunt najpa la cultura, limba, origini, etc, deci astia toti nu ie patrioti ca n-are cum!"
Caci:
"NAȚIÚNE, națiuni, s. f. Comunitate stabilă de oameni, istoricește constituită ca stat, apărută pe baza unității de limbă, de teritoriu, de viață economică și de factură psihică, care se manifestă în particularități specifice ale culturii naționale și în conștiința originii și a sorții comune."
Am inteles, inseamna ca minoritarii formeaza alte natiuni si au alte nationalitati, dupa cum le si este definitia. DAR:
"PÁTRIE, patrii, s. f. 1. Mediu politic, social și cultural în care își desfășoară viața și lupta fiecare popor; teritoriu locuit de un popor; țară în care s-a născut cineva și al cărei cetățean este."
si
"POPÓR, popoare, s. n. 1. [...] 2. Totalitatea locuitorilor unei țări, populația unei țări; cetățenii unui stat;..."
Lasand deoparte cazul imigrarii (incetatenirea prin naturalizare) - care reprezinta o ALTA discutie - eu nu inteleg (oi fi mai obtuz) DE CE nationalitatile (natiunile?) conlocuitoare n-ar putea fi patriote cu referire la aceeasi patrie. Pt ca nu sunt majoritare? Sa fie oare patriotismul national apanajul natiunii (nationalitatii) majoritare? Si daca nu exista o nationalitate covarsitor majoritara (v. Elvetia) inseamna ca nu exista patriotism national, ci doar (eventual) patriotism local?
de VictorCh in data de 2010-12-05 17:57
Vorbind serios patriotismul este un sentiment atata de personalizat incat greu gasesti doi indivizi care sa-l defineasca identic. Scrie-i tu lui Cordeliu Vagin Tuborg ca secuiul de cumnata-mio, Attila din Gyergyószentmiklós, da dovada de mega-patriotism cand afirma ca "ACASA nu-i in Ungaria ci in Secuime!" :d
de tizul in data de 2010-12-05 23:10


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare