Abureli on-line Cum sunt un tip care trebuie sa se exprime, oricum si oricand, numai s-o comita, mare bucurie cu netul si blogul...pot povesti despre mine si bolunzii din jurul meu.

Unirea cea mare...
     media: 5.00 din 2 voturi

...si prima, a celor 3 tari romanesti, sub un singur sceptru, a avut loc la ....
... n-o sa credeti si v-apuca dreaci cand cititi urmarea...
...la 1595, sub sceptrul lui bozgoru' de Sigismund Báthory!
Hai ca-i prea de tot, p-asta n-o mai credeti!
Pai s-o credeti.
Ce sa va fac io daca Aron Voda cel Cumplit (si mai apoi tiganul Stefan Razvan), deci domnul Moldovei cel Aron, ala de buzduganea pe cocoasa razesii in Neamul Soimarestilor, a semnat tratatul de vasalitate cu Sigismund la 1595.
In acelasi an in care oamenii lui Mihai-Viteazul, in frunte cu mitropolitul Eftimie, semneaza la Alba Iulia la 20 mai un tratat de vasalitate cu acelasi Sigismund Bathory.
Deci, de facto, Sigismund Báthory domnea la 1595 peste cele 3 tari romanesti.
Doar pana in 1596.
In 1599 Mihai Vitezul primeste ordin de la seful cel mare si sponsor, imparatul Rudolf al II-lea sa-l dea jos pe varu-so lui Sigismund, Andrei Bathory.
Popa cel cardinal care impreuna cu Ieremia Movila (ce-l casapise pe tiganul Stefan Razvan, luandu-i tronul Moldovei) se aliasera cu polonezii.
Pe ultimul il goneste in mai 1600, cand reface unirea celor 3 principate.
Doar pentru scurt timp.
Vre-o 4 luni.
In septembrie/ octombrie 1600, pierzand tronul in toate cele 3 tari romanesti. Ieremia Movila, ajutat de polaci recapata tronul Moldovei.
Iar ca bonus tronul Tarii Romanesti pentru fra-so, Simeon.
In 1601 incearca sa repete miscarea unirii.
Dar imparatul Sfantului Imperiu Roman , rege al Boemiei si al Ungariei, principe al Transilvaniei, acelasi simpatec Rudolf al II-lea, ii da ordin comandantului fortelor habsburgice anti-otomane, aka generalul albanez Gheorghe Basta, sa-l scape de sturlumbaticul si nestapanitul Mihai- Viteazul.
Tip decapitare valona.
In rezumat, uitandu-ne in actele vremii, PRIMA UNIRE a celor 3 tari romanesti a avut loc la 1595. Supt Sigismund cel Bathory.
Iar dpdv al hartiilor tip tratate de vasalitate in 1595-1596 si 1600 cele 3 tari romanesti l-au avut imparat pe nenea Rudolf. Al doilea. Parol!
Sa va povestesc cum ie de-adevaratelea cu Marea Unire de la 1918?
Cum iesisem din Primul Razbel Mondial?
Cum dupa pacea de la Bucuresti ramasesem fara Carpati si jumate din Dobrogea de Nord?
Cum am reintrat in razboi in ultima zi?
Cum printr-un noroc chior (sar-mana la amoricani si Thomas Woodrow Wilson al lor!) la Versailes si Trianon ni s-a ratificat Unirea din 1918?
Altadata...

Tag-uri Technorati: , , , , ,Comentarii

Şi câte teritorii am pierdut în 1940.
Interesant fapt cu ''unirea'' sub Sigismund.Cel mai sigur conştiinţa istorică a românilor nu prea vrea să vorbească despre asta,drept dovadă că am auzit abia la 23 de ani şi am fost conştincios în şcoală !
de Blindius in data de 2010-11-23 11:32
Bai!
Mie-mi place Misu-Caftangiu!
Treaba de famelie.
Bunu' si tatane-mio m-au futut la cap toata copilaria cu povesti despre Buzesti, ca cica ne tragem din pula lor (pizdai seama cati s-or trage, la cate taranci au futut aia!).
Asa ca am fost cam deceptionat afland de curand crudul adevar!
de tizul in data de 2010-11-23 12:59


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare