Abureli on-line Cum sunt un tip care trebuie sa se exprime, oricum si oricand, numai s-o comita, mare bucurie cu netul si blogul...pot povesti despre mine si bolunzii din jurul meu.

Ne doare-n cur de eventualitatea producerii unui cutremur catastrofal
     media: 0.00 din 0 voturi

Seis­mologii de la Institutul de Fizica Pamantului au elaborat harti de hazard detaliate care indica zonele cele mai vulnerabile la cutremur, pentru Bucuresti, Iasi, Bacau, Craiova si Buzau, dar autoritatile locale, construc­torii si populatia nu s-au interesat de ele.

Primaria Capitalei nu detine o astfel de harta, desi aceasta se afla la editia a doua, prima fiind elabo­rata in 2006.
Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP):

"Exista predictii privind producerea unui cutremur catastrofal, de tipul celui petrecut pe 4 martie 1977, in 2012-2013, pentru ca se ia in calcul ciclicitatea seismelor mari: 1802, 1838, 1940 si 1977.
A fost elaborata o noua harta de hazard la cutremur a Romaniei, care sa contina toate noutatile in domeniu. Au fost elaborate harti cu microzonare pentru cele mai expuse cinci orase din Romania, unde, in caz de seism, s-ar produce cele mai multe pagube: Bucuresti, Iasi, Bacau, Craiova si Buzau. Nu a venit nimeni sa intrebe de hartile de hazard la seism. Sunt necesare in constructii, pentru a putea vedea unde si cum trebuie sa se ridice cladiri. Cunoasterea in detaliu a unei zone, mai ales cu privire la cutremure, ar influ­enta activitatea imobiliara. Hartile sunt extrem de utile si pentru firmele de asigurari, dar nici ele nu s-au interesat de ele"

Conf. univ. dr. Stefan Amaritei de la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi:

"Primul mare cutremur de pamant din acest secol in zona Vrancea, se va produce pana in 2011, sansele crescand de la an la an. Intervalul mediu de timp in care are loc un cutremur devastator in Romania este de 34,89 de ani. Dupa calcule clar stiintifice am ajuns la concluzia ca un cutremur mare va lovi Romania pana cel tarziu 2011."

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) are pusa la punct lista cu cladirile care pot fi afectate de cutremur, pentru care s-au elaborat programe speciale de consolidare. In urma expertizarilor facute la nivelul Capitalei, pe lista cladirilor incadrate in clase de risc seismic exista 2639 de adrese din care 392 cu gradul 1.

Harti de hazard seismic pentru Capi­tala fiind chiar deta­liate iau in calcul "accele­rarea" terenului in caz de seism, luandu-se in calcul toate miscarile pamantului generate de zona Vrancea in ultimii 1500 de ani.
Zonele din Bucuresti si din imprejurimi cu cel mai mare impact la un seism major sunt Damaroaia, zona Romexpo - Casa Presei Libere, Baneasa si Otopeni- 300 cm/s2.
Zonele cu "acceleratia" cea mai mica la cutremur major sunt cartierele Vitan, Berceni si Republica- 200 cm/s2.
In centrul Capitalei, in zona 1 Mai - Titulescu, in Tei - Floreasca si in Balta Alba-Titan, "acceleratia" are valori intermediare.


Sursa: Ziua

Tag-uri Technorati: , , , , , , , , , , ,ComentariiComentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
   
 
 
Powered by www.ablog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare